20200815_165735

Gastro kultura nacionalnih manjina

Tradicija i kulturno nasleđe jednog podneblja je bogatstvo kojim se svi ponose. Vojvodina i Novi Sad su specifični iz najmanje dva razloga. Najpre su istorijski uslovi doveli do toga da su se na ovom podnevlju prožimale kulture zapada i istoka, i srednjeevropska ali i klasična kultura Balkana i južne Evrope. Osim te različitosti u smislu multikulturalnosti i multietničnosti, u Vojvodinu pa i Novi Sad se naselio veliki broj ljudi iz različitih krajeva našeg govornog područija, a oni su sa sobom doneli i njihove različite tradicije. Svo to bogatstvo različitosti se najskladije ogleda upravo u gastronomsko-kulturološkim razikama koje su nam dale ideju za ovaj projekat.

Realizaciju projekta podržala je Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada. Prvobitna zamisao je bila da se kratki filmići pod nazivom Gastro kultura nacionalnih manjina prikažu u okviru četvrtog po redu festivala Gastro kup Srbija, takmičenja profesionalnih kuvara, a koje naša organizacija uspešno realizuje četvrtu godinu za redom. Kako je LORIST u okviru kojeg se održava Gastro kup Srbija ove godine otkazan zbog epidemiološke situacije, a datum festivala više puta menjan, projekat je preorijentisan na društvene mreže i Youtube kanal Udruženja.

U okviru projekta obrađena je kuhinha tri prepoznatljive nacionalne manjine u Vojvodini – mađarska, slovačka i rusinska kuhinja i ovim putem želimo ponovo da iskažemo zahvalnost na saradnji njihovim predstavnicima. Projekat predstavlja svojevrstan omaž gastro kulturi ovog podneblja, pre svega Vojvodine i Novog Sada i kako je ostalo još mnogo materijala za obradu, planiramo da sledeće godine predstavimo neke nove nacionalnosti i njihove kuhinje.

Tags: No tags

Comments are closed.