20200927_164543

Gastro kup Srbija 2020

Gastro kup Srbija 2020. je događaj koji je po četvrti put organizovan u Novom Sadu, u Master hali AD Novosadskog sajma, u trajanju od dva dana 26. i 27.09.2020, a   uz podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada.  Naš cilj da manifestaciju svake godine širimo kako bi u potpunosti obuhvatila sve segmente gastronomske ponude ostvarili smo uvođenjem inovacija koje su se pokazale interesntnim i učesnicim i publici. Prethodne tri godine takmičenje se održavalo u okviru jesenjih sajmova LORIST kao što je bilo predviđeno i za ovu godinu, ali zbog epidemiološke situacije izazvane virusom COVID -19 nije postojala mogućnost da se sajam održi, a udruženju Zelena dolina je omogućeno da projekat realizuje samostalno u prostorijama Master hale AD Novosadskog sajma uz sve propisane mere od strane Kriznog štaba Grada Novog Sada.

Ove godine smo kao i prošle imali  5 takmičarskih kuhinjskih bokseva i jedan prezentacioni u kojem su master šefovi kao i gosti iz različitih sfera ugostiteljstva držali prezentacije.Tokom dva dana takmičenja posle svakog takmičarskog dana su dodeljivane medalje pobednicima kategorija, odnosno onima koji su po specifičnom sistemu bodovanja ostavrivali dovoljan broj bodova kako bi zaslužili medalju. Takmičenje je bilo po sledećim kategorijama: 1. Kategorije koje se odigravaju unutar kuhinjskih boksova i to: HAK1-Jelo od piletine, HAK2- Moderno nacionalno jelo, HAK3- Jela od testenine. 2. Kategorije koje se odigravaju van kuhinjskih boksova u koje spadaju: ST1-Eksponati i torte, ST7- Rad od čokolade, ST12- Nacionalna trpeza, K1-Karving rad.Sudijski žiri takmičare je ocenjivao po sistemu bodovanja, dakle ne samo kvalitet samog jela već i njegovo aranžiranje, ali i stanje u kome se kuhinja ostavi narednom takmičaru. Kuhinjski boksovi su morali da nakon pripreme jela budu dovedeni u stanje u kome je takmičar kuhinju zatekao prilikom ulaska. Novina ove godine je bilo takmičenje restorana, gde je pobednik kao prvu nagradu dobio Garson softver za restorane, inovaciju u svetu ugostiteljstva.

Broj zainteresovanih učesnika je bio iznenađujuće velik ako se uzme u obzir trenutna situacija zbog koje smo se ograničili na takmičare iz naše zemlje, mada je bilo i nekoliko njih iz regiona, a broj sponzora najveći od kada postoji Gastro kup Srbija. S obzirom da je broj publike bio ograničen promociju događaja smo preorijentisali na medije i internet.

Utiske sa festivala i kako su ga doživeli pojedini članovi žirija i sponzori festivala možete pogledati na našem kanalu:  https://www.youtube.com/channel/UCA5KXl2ySSYJZbYo8QSJFOw. Pripreme za peti Gastro kup su u toku, a nadamo se da će sledeće  godine sajmovi da se vrate u redovnom obliku I da će veliki broj posetilaca moći da prisustvuje događaju I degustira specijalitete velikih majstora, a do tada ćemo raditi na novim idejama.

Tags: No tags

Comments are closed.