Gastro Kup Srbija 2022

Gastro Kup Srbija 2022

Ovogodišnji Gastro kup Srbija 2022. održan je šestu godinu za redom na Novosadskom sajmu u Master hali, u sklopu sajma turizma.Festival je trajao dva dana u periodu od 18. do 19.11.2022.Naš cilj da manifestaciju svake godine širimo kako bi u potpunosti obuhvatila sve segmente gastronomske ponude ostvarili smo uvođenjem inovacija koje su se pokazale interesntnim i učesnicim i publici. Ove godine smo kao i prethodnih imali  5 takmičarskih kuhinjskih bokseva i jedan prezentacioni u kojem su master šefovi kao i gosti iz različitih sfera ugostiteljstva držali prezentacije.Tokom dva dana takmičenja posle svakog takmičarskog dana su dodeljivane medalje pobednicima kategorija, odnosno onima koji su po specifičnom sistemu bodovanja ostavrivali dovoljan broj bodova kako bi zaslužili medalju, a drugi, završni dan bio je predviđen za svečanu dodelu pehara pobednicima. Takmičari su imali priliku da se oprobaju u pet kategorija: HAK1-Jelo od piletine, HAK2-  Jela od testenine, HAK3- Moderno nacionalno jelo, HAK4- Fusion moderno jelo i HAK5- Timsko takmičenje/moderno restoransko jelo. Kategorije koje se odigravaju van kuhinjskih boksova su takođe bile zastupljene: K1- Karving uživo i  ST3- Nacionalna trpeza. Sudijski žiri takmičare je ocenjivao po sistemu bodovanja, dakle ne samo kvalitet samog jela već i njegovo aranžiranje, ali i stanje u kome se kuhinja ostavi narednom takmičaru. Kuhinjski boksovi su morali da nakon pripreme jela budu dovedeni u stanje u kome je takmičar kuhinju zatekao prilikom ulaska. Svaki takmičar je imao ukupno sat vremena u boksu, a to vreme je po propozicijama bilo podeljeno na 10 minuta za pripremu takmičara, 35 minuta za pripremu i serviranje jela ( sva jela se pripremaju i serviraju u dva istovetna primerka), 5 minuta za čišćenje kuhinjskog boksa i 10 minuta za smenu takmičara u boksevima. Na raspolaganju takmičarima je bila i soba za presvlačenje kako bi sanitarni uslovi bili u potpunosti zadovoljeni. Prva tri mesta su osvojili takmičari koji su imali najviše bodova nezavisno od kategorije.

Ova godina je bila specifična po najvećem broju škola koje su učestvovale na Gastro kupu Srbija 2022. Kao i prethodnih godina imali smo takmičare, ali i goste iz inostranstva. Počasni predsednik sudijskog žirija bio je Geri Fil Počasni predsednik sudijskog žirija bio je Geri Filbi, master šef iz Londona, predsednik sudijskog žirija Miloš Jovanović, a koordinator sudijskog žirija Vujadin Vujadinović iz Horeka asocijacije Kragujevac. Prijatelji festivala i sponzori, ispratili su i ovaj, šesti festival po redu. Osim takmičarskog dela, Gastro kup Srbija 2022. imao je i edukativni karakter u vidu radionica i panel diskusije o aktuelnim temama iz sveta gastronomije.Nakon proglašenja pobednika poslednjeg dana priređena je svečana večera za sudijski tim, donatore i učesnike. Za razliku od prošle godine kada smo se zbog situaije skoncentrisali na mere i takmičare iz zemlje (mada je bilo izuzetaka iz inostranstva), možemo se pohvaliti da je ove godine festival bio međunarodnog karaktera. Imali smo i sudije i takmičare iz inostranstva. Akademija Conić je i ove godine bila učesnik festivala i odnela najviše nagrada. Pobedničke pehare su osvojili: Marija Džingarska za Best junior chef, Dragiša Stefanović za Best senior chef, Best team – Akademija Conić.

Gastro kup Srbija 2022. imao je najviše takmičara do sada u maksimalnom broju od 50 , kao i publike koja ga je posetila. Za vreme i nakon festivala čuli su se komentari kako je ovaj Gastro kup najbolji do sada, što nam daje motivaciju da budemo još bolji i podižemo festival iz godine u godinu na viši nivo. 

Tags: No tags

Comments are closed.