0001

Svetski dan zdravlja PRIRODA I ZDRAVLJE

Osnovno ljudsko pravo jeste pravo na zdravlje. Ljudska populacija u svakom trenutku treba da ima dovoljno informacija vezanih za zdravlje i njegovo očuvanje ali i informacije o dostupnim uslugama da bi se vodila adekvatna briga o istom.  
Dan zdravlja obeležava se 7. aprila pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije ( SZO ).Odluka o obeležavanju dana zdravlja doneta je na 1. skupštini organizacije koja je održana 24.juna-24.jula 1948. godine u Ženevi. 

U budućnosti ovaj dan SZO koristila je za skretanje pažnje svetske javnosti na najznačajnije probleme.  
2020. godina donela nam je pandemiju COVID-19 virusa . Samim tim i  vraćanje u fokus bitnosti očuvanja zdravlja, ali i podsećanje da je životna sredina živi organizam koji u sebi skriva mnoge tajne koje će u bodućnosti dolaziti u fokus. Svetska zdravstvena kriza koja je nastupila pojavom COVID-19 virusa ponovo je približila čoveka i prirodu usporivši dosadašnji način zivota. Akcenat je ovim stavljen na gradsko stanovništvo koje u ovom periodu traži svoje prirodne oaze.  

-Ipak, nedostatak prirode u gradovima ima svoje rešenje- ZELENE KROVOVE. Ozeljenjavanje životnog prostora dostiže sve više nivoe. Primer za to je velika krovna bašta primorskog vijetnamskog grada Nha Trang koju je dizajnirao arhitekta Nha Trang. Uzivaoci ovog prostora svedoče o većem kvalitetu uživanja istog. 
Zamislite samo da ste dane karantina provodili na ovakvim krovovima, u ovakvim baštama prepunim zelenila. 

-Međutim, ovakav primer smo pronašli i u našem gradu Novom Sadu. 
Gradsko zelenilo je u okviru Evropskog projekta projektovalo i izgradilo zeleni zid i zeleni krov na školi Dr Milan Petrović. 
Ovo je primer dobre prakse sa mnogo benefita i izgledaće predivno kada ozeleni i pokaze svoj pun kapacitet. 
Dopada li vam se? Zelite li još ovakvih krovova u našem gradu? 

Tags: No tags

Comments are closed.